Doorgaan naar inhoud

Klantbeoordeling: 4.8 / 5

Hoge kwaliteit voor lage prijzen

Snelle levering

Eenvoudig bestellen

Direct vanuit het magazijn geleverd

kwaliteit vouwdeuren

Hoe vouwdeur inkorten?

Hoe vouwdeur inkorten?

Soms kan het bij het leggen van een nieuwe vloerbedekking of zwevende vloer voorkomen dat u de vouwdeuren niet meer kunt openen of sluiten. Dat betekent dat je de vouwdeur moet inkorten. Hetzelfde kan gebeuren bij de aanschaf van een nieuwe vouwdeur. Als het verschil niet te groot is, kan het voldoende zijn om de onderkant van de deur een beetje te vijlen of te schuren. 

Wat u moet weten voordat u begint

Als de deur hol is, is het niet mogelijk om een ​​heel groot stuk af te zagen. Deze deuren zijn niets anders dan een houten frame met daarop twee planken en kunnen niet meer dan 1 cm worden ingekort. Als uw deur van gelamineerd hout is, kunt u iets meer zagen. Er zijn twee soorten binnendeuren: stompe deuren en overlappende deuren. De stompe deuren passen precies in het deurkozijn en zijn scharnierend gemonteerd. Overlappende deuren passen slechts gedeeltelijk in het deurkozijn en steken iets uit. Deze deuren zijn voorzien van uitneembare scharnieren, waardoor de deur eenvoudig kan worden verwijderd.

Maatvoering

Als u een oude vouwdeur wilt vervangen, dient u eerst de maat van het kozijn op te meten. De liniaal van een timmerman is gemakkelijk te gebruiken en biedt nauwkeurige metingen. Meet eerst de hoogte en vervolgens de breedte aan zowel de boven- als onderkant van de stijl. Als er verschillen in breedte zijn, gebruik dan de grootste waarde. Laat bovenaan een opening van 2 mm tussen de deur en de stijl. Bij het vervangen van de deur is het raadzaam om ook de scharnieren te vervangen. 

Verkort de lengte

Om de deur soepel te laten openen en sluiten, laat u aan de boven- en onderkant een opening van 4 tot 8 mm. Gebruik een potlood om het overtollige deel aan de onderkant van de deur te markeren. Gebruik vervolgens een pons om de scharnierassen los te maken; je kunt voor deze operatie ook een lange nagel gebruiken.

Rechte lijn

Trek met behulp van een vierkant een rechte horizontale lijn op de deur, loodrecht op de verticale assen. Plaats de vouwdeur op een stevige werkbank of op schragen zodat deze veilig is. Schaaf of zaag het gemarkeerde deel aan de onderkant van de deur af en werk af met schuurpapier. Als u een schaafmachine gebruikt, draait u het gereedschap iets in de richting waarin u wilt schaven, om het werk gemakkelijker te maken, gebruikt rollen schuurmachine. Denk er dan aan dat dit gereedschap hoge rotatiesnelheden bereikt; dus we raden u aan voorzichtig te zijn.

Controleer voordat u begint of de schuurband goed is uitgelijnd; blijf op de knop drukken die de spanning aanpast totdat de riem perfect gespannen is op de basis van de schuurmachine. Verplaats de machine gelijkmatig over het oppervlak.

De machine schuurt zeer snel; als je niet oppast, gaat het hout oneffenheden vertonen. Voor het schuren van een deur is het aan te raden om grover schuurpapier te gebruiken (korrel 40). Een dunne strook zagen. Als je alleen een dunne strook wilt verwijderen, is het aan te raden om een ​​houten plankje aan de onderkant van de deur te nieten, om het zagen te vergemakkelijken. Bescherm de onderkant van de deur tegen vocht door een verf- of laklaag aan te brengen. Nu kun je de deur weer in de scharnieren hangen. 

Pas de breedte van de deur aan. Controleer eerst of de rand van de deur waar de scharnieren naartoe gaan evenwijdig is aan de stijl. Als dit niet het geval is, moet u het gladstrijken met een schaafmachine. Om ervoor te zorgen dat de deur de nodige speling heeft om soepel te kunnen draaien, plaatst u een lat van 6 mm in de deurpost, aan de scharnierzijde. Plaats de deur tegen de panlat. Nu kunt u met behulp van een potlood langs de deurpost het deel aftekenen dat afgevlakt zal worden aan de kant van de deursluiting.

Afwerking

Plaats de vouwdeur op de schragen en zaag langs de lijn die je hebt getekend. Als de deur een of meer vensters heeft, en als u meer dan 5 mm moet verwijderen, moet u de helft van de te verwijderen maat aan beide zijden verwijderen. Anders krijg je een asymmetrische poort. Indien nodig om de deur goed te laten sluiten, kunt u ongeveer 1,5 mm diagonaal naar beneden schaven naar de binnenkant van de deur.

Vorig artikel Houten vouwdeur
Volgend artikel Wat kost een houten harmonicadeur?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden